5 april 2023

Vijf coureurs van Alpine Academy raceten tijdens een weekend met wisselend succes op het Albert Park Circuit in Melbourne in ronde 3 van de FIA Formule 2 en ronde 2 van de FIA Formule 3 op de support bill van de Grand Prix van Australië.

Voor Jack Doohan (Invicta Virtuosi Racing) was het een race in zijn thuisland. Hij had een stevig tempo tijdens het weekend in de FIA Formule 2-race, waarbij hij tijdens de vrije training de snelste tijd neerzette met een voorsprong van meer dan 0,3 seconden op de nummer 2.

Helaas betekende een late pitsstop en een slecht getimede rode vlag in de kwalificatie dat hij zijn laatste razendsnelle ronde niet kon voltooien, waardoor hij zowel in de Sprint als de Feature Race vanaf de 15e plaats startte. De sprint begon positief en Jack baande zich een weg naar voren, alvorens contact met Juan Manuel Correa hem tot een vroege opgave dwong.

De held van het thuispubliek klom opnieuw op de grid met een uitstekende rit in de hoofdrace op zondag. Hij steeg van de vijftiende naar de achtste plek, waarbij hij vier punten verzamelde ondanks een lekke linker achterband en twee pitsstops.

Victor Martins (ART Grand Prix) domineerde opnieuw in de kwalificatie van vrijdag, met een rondetijd van 1 minuut 45,736 seconden. Dit resulteerde in een derde plek op slechts 0,004 seconden van teamgenoot Theo Pourchaire, die de tweede plaats pakte.

Vanaf de achtste plaats streed Victor mee om de punten in de Sprint van zaterdag. Dit hield hij vol totdat het licht begon te regenen en hij de gok nam met natte banden met de Safety Car op het circuit. Met een sprint van twee rondes naar de finish slaagde de Fransman er niet in om op te klimmen, waardoor hij als 15e over de eindstreep kwam.

Ondanks een sterke start vanaf de derde plaats in de Feature Race op zondag, zorgde een blokkering in bocht 12 er helaas voor dat Victor terugviel en de race uiteindelijk als zestiende eindigde. Opnieuw een weekend met veel tempo voor de rookie in de Formule 2, helaas zonder beloning.

In de FIA Formule 3 beleefde Gabriele Minì (Hitech) een geweldig weekend. Hij eindigde constant in de top 10 en behaalde zondag in de Feature Race zijn eerste podiumplek in het kampioenschap. Gabriele kwalificeerde zich op vrijdag als derde en begon aan de sprint vanaf de 10de plek, waarna hij opklom tot de vierde plek.

Zijn Feature Race verliep relatief ongecompliceerd: hij startte en finishte als derde, terwijl hij een DRS-trein verdedigde. Gabriele verzamelde maar liefst 22 punten tijdens het weekend en stijgt daarmee naar de vierde plaats in de tussenstand van het FIA Formule 3-kampioenschap 2023.

Nikola Tsolov (ART Grand Prix) had een moeilijk weekend in Melbourne na een 15e plek in de kwalificatiesessie met rode vlag. Met vier Safety Car-periodes in de sprint van zaterdag had Nikola een nóg grotere uitdaging om op te klimmen in de rangschikking met een beperkte racetijd onder groene vlag. Profiterend van de diskwalificatie van alle drie de MP Motorsport-bolides eindigde hij als 11e, slechts één plaats verwijderd van de punten. In de Feature Race van zondag ging Nikola goed van start, maar door een reeks ongelukkige crashes viel hij terug en eindigde uiteindelijk als 21e.

Sophia Floersch en haar PHM Racing-team maakten van de gelegenheid gebruik om verschillende elementen van de racewagen te testen. Tijdens het weekend slaagden ze erin om meer dan een handvol plaatsen te stijgen. Sophia eindigde als 25e in de kwalificatiesessie van vrijdag. In de sprint en de Feature Race zette ze alles op alles, waardoor ze respectievelijk als 16e en 18e eindigde. Als snelste van het team kijkt ze vooruit naar de komende testdagen. Ze hoopt deze optimaal te benutten ter voorbereiding op de resterende rondes van het kampioenschap.

Al met al was het een weekend met wisselende resultaten voor de Alpine Academy-coureurs. Met het getoonde tempo en de mogelijkheden om verbeteringen door te voeren, kijken onze coureurs nu echter vooruit naar ronde 4 van het FIA Formule 2-kampioenschap in Azerbeidzjan en naar ronde 3 van het FIA Formule 3-kampioenschap op Imola.

Jack Doohan, Invicta Virtuosi Racing: "Het was geen ideaal weekend voor ons. We waren erg snel in de training, drie tienden sneller dan iedereen. Ik voelde me erg op mijn gemak en had een goed gevoel bij de wagen. We reden het grootste deel van de kwalificatie in de top drie en voelden ons sterk, maar we hebben waarschijnlijk iets te laat een pitsstop gemaakt. De coureurs die eerder een pitsstop maakten, zetten goede tijden neer. Daardoor vielen we buiten de top 10, nog voordat we een ronde verder waren. Ik was bezig aan een zeer goede ronde waarmee ik me in de strijd om de polepositie zou hebben kunnen mengen, maar de rode vlag werd getoond voordat ik mijn ronde kon afmaken. Helaas werd de sessie niet opnieuw gestart, waardoor we als 15e eindigden. Helaas werden we uit de sprint gehaald toen we 12e lagen en op zondag reden we met een alternatieve strategie. Hoewel we een goede start hadden, kreeg ik linksachter een lekke band terwijl ik een hele goede manoeuvre maakte. Daardoor moesten we twee volledige pitsstops maken, waardoor we 25-30 seconden verloren. Ik ben nog steeds erg blij dat we ons terug wisten te knokken en uiteindelijk als achtste eindigden om vier punten te behalen."

Victor Martins, ART Grand Prix: "Ik heb gemengde gevoelens overgehouden aan het weekend. In de kwalificatie hadden we opnieuw een geweldig tempo en streden we mee voor de polepositie in natte omstandigheden. Dat had ik in de Formule 2 nog niet eerder meegemaakt. We hadden een goede snelheid in beide races en vochten voor een podiumplaats in de Feature Race, maar een foutje kostte ons veel punten. We moeten de problemen zo snel mogelijk analyseren en duiden om onze prestaties te koppelen aan de punten waarvan we weten dat deze binnen bereik zijn! We kijken nu vooruit en we zullen weer sterker voor de dag komen in Bakoe."

Gabriele Minì, Hitech Racing: "Al met al was het een positief weekend. We waren heel snel in de vrije training. Hoewel we in de kwalificatie wat tempo misten, slaagden we er toch in om in de top drie te eindigen. In de sprint hebben we maximaal gepresteerd, want we klommen van de 10e plek op naar de 4e plek. In de Feature Race pakten we de derde plek. We probeerden de top twee aan te vallen, maar dat was erg moeilijk omdat we een beetje tempo misten. Ik denk dat we maximaal gepresteerd hebben. Over het algemeen was het dus een heel positief weekend. Nu moeten we gewoon hard blijven werken en hopen op het beste voor de volgende races."

Nikola Tsolov, ART Grand Prix: "Het was een lastig weekend in Melbourne voor mij, nadat ik in beide races als 15e moest starten. In de Sprint van zaterdag maakten we enkele fouten tijdens de Safety Car-periodes. Hierdoor werden mijn banden koud voor de herstart, waardoor het vervolgens moeilijk was om op te klimmen. Desondanks was ik slechts één plekje verwijderd van de punten. De Feature Race van zondag was veel beter. Ik ging goed van start om me in de strijd om de punten te mengen, maar helaas was ik betrokken bij veel onvermijdelijke crashes. Nu kijken we vooruit naar de volgende testdagen, zodat we weer een stapje vooruit kunnen zetten in aanloop naar ronde 3 op Imola. Hopelijk helpt dat me om vanaf de voorste plekken te starten."

Sophia Flörsch (PHM Racing): "Ten eerste was het geweldig om in Australië te racen. Het Albert Park Circuit is zo'n gaaf en snel circuit. Het aantal fans langs de kant dit weekend was waanzinnig. In de races was het tempo er niet echt, dus was het opnieuw belangrijk om de races goed uit te rijden en wat dingen aan de wagen uit te proberen. Vanaf de 24e plek in beide races eindigden we als 16e en 18e. We waren het hele weekend de beste van het team. Er zijn positieve punten en een aantal zaken waarvan we weten dat we er nog aan moeten werken tijdens de testdagen over twee weken. We kijken er naar uit om deze zo optimaal mogelijk te benutten ter voorbereiding op ronde 3 op Imola."